Annonce

Annonce

Folk ankommer til årets økologikongres og fremviser corona-pas

Årets tema på økologikongressen er ’Fremtidens robuste løsning’, og deltagerne kan vælge mellem 38 forskellige sessioner, som taler mere eller mindre ind i den grønne dagsorden, som alle i fødevarebranchen er nødt til at forholde sig til. Foto: Jakob Brandt

700 personer strømmer til årets økologikongres

Deltagerne til økologikongressen ankom torsdag morgen til Vingsted Hotel & Konferencecenter ved Vejle, hvor de i to dage kan få den nyeste viden om økologisk landbrug fra samlet over 100 oplægsholdere. Coronaen har dog sat sit præg på afviklingen.

”Har du coronapas?”

”Må jeg se dit coronapas?”

Med over 700 tilmeldte deltagere til økologikongressen, skal alle vise coronapas ved indgangen til det jyske konferencecenter Vingsted Hotel & Konferencecenter ved Vejle. De fleste deltagere har mobilen klar, så det tager kun et øjeblik, inden de finder vej til morgenkaffen og to dage tætpakket med faglige oplæg og rig lejlighed til at netværke.

Økologiske landmænd, fødevareproducenter, forskere, studerende, rådgivere og ansatte fra foodservicebranchen får det til at summe af liv i den store sal A, hvor diverse udstillere fylder godt langs væggene, men deltagerne finder sammen i små snakkende kaffeklynger.

Årets tema er ’Fremtidens robuste løsning’, og deltagerne kan vælge mellem 38 forskellige sessioner, som taler mere eller mindre ind i den grønne dagsorden, som alle i fødevarebranchen er nødt til at forholde sig til.

Søren (t.v.) og Johannes Jensen deltager blandt andet i kongressen for at blive klogere på skovlandbrug, men for dem handler det også meget om at møde kollegerne
Søren (t.v.) og Johannes Jensen deltager blandt andet i kongressen for at blive klogere på skovlandbrug, men for dem handler det også meget om at møde kollegerne. Foto: Jakob Brandt

Vi skal møde kollegerne

”Pensionistlandmand” Johannes Jensen ankommer sammen med sønnen Søren Jensen. De har taget turen planteavlsbedriften Nyborggaard ved Vildbjerg, hvor de bl.a. producerer koldpresset hør og hampefrø, som bliver solgt til helsekostbranchen:

”Vi kommer primært for at høre nogle spændende oplæg og møde andre landmænd. På en kongres får man nogle nye faglige input, som man ikke kan læse sig til i en avis,” siger Søren Jensen, som i dag driver familiegården på 120 ha, mens Johannes Jensen med egne ord driver et lille pensionistlandbrug på 30 ha.

”Min søn er ved at etablere skovlandbrug med frugttræer, bær og buske på en mark på otte ha, så det skal jeg høre noget om, så jeg kan hjælpe ham, og så håber jeg at møde nogle af mine gamle kolleger,” siger Johannes Jensen.

Fra 1.000 til 700 deltagere

Kongressen er arrangeret af Landbrug & Fødevarer, Økologisk Landsforening og det nyetablerede Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Innovationscenterets adm. direktør, Kirsten Holst, tillægger det stor betydning, at det nu endelig er muligt for økologiens forskellige aktører at mødes på kryds og tværs og gense kolleger, forskere og samarbejdspartnere fra alle grene af den økologiske fødevareproduktion.

”Vi har alle glædet os til igen at kunne være fysisk sammen, og jeg synes, at vi har fået lavet et spændende fagligt program, og omstændighederne taget i betragtning er vi godt tilfredse med antallet af deltagere,” siger Kirsten Holst, som er projektleder for Økologikongressen 2021.

Ved den seneste økologikongres i 2019 var der tæt på 1.000 deltagere, men i år er antallet af spor reduceret fra otte til fem. Det er bl.a. gået ud over et særligt spor for landbrugselever, som ved den seneste kongres tiltrak op mod 200 deltagere, hvilket er den væsentligste årsag til, at deltagerantallet i år er skrumpet til godt 700.

Jeg har booket fuldt program

Seniorforsker Anne Grete Kongsted skal selv give et oplæg på kongressen, men resten af tiden har hun booket fuldt program for at få mest mulig faglig viden med hjem fra Vingsted
Seniorforsker Anne Grete Kongsted skal selv give et oplæg på kongressen, men resten af tiden har hun booket fuldt program for at få mest mulig faglig viden med hjem fra Vingsted. Foto: Jakob Brandt

En af deltagerne er seniorforsker Anne Grete Kongsted fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

”Jeg har arbejdet med skovgrise siden de første forsøg tilbage i 2009, og jeg skal selv give et oplæg, hvor producenterne bliver opdateret om nytænkning af systemer med grise og træer. Hvad er effekten, og hvor er dilemmaerne?” siger den århusianske forsker, som ikke skænkede corona mange tanker, da hun tilmeldte sig kongressen.

”Det burde jeg måske have gjort, når jeg ser, hvor mange der er her, men jeg har booket fuldt program – både til faglige oplæg og de brede plenummøder,” siger Anne Grete Kongsted, og iler videre i mylderet af mennesker.

Vi passer på hinanden

I en tid med voksende smittetal har arrangørerne i år taget en del ekstra forholdsregler for at minimere risikoen, for at folk bliver udsat for coronasmitte, og hun oplyser, at enkelte oplæg bliver præsenteret online, da oplægsholderne er i karantæne.

”Vi har gjort, hvad vi kan, for at kunne gennemføre de to dage så trygt som muligt for alle. Vi skal passe på hinanden, for vi har brug for at være sammen og se hinanden og mærke den økologiske glæde,” siger Kirsten Holst.

Leif Busk, som er konsulent i regenerativt landbrug, håber på at finde et par nye kunder i løbet af kongressens to dage
Leif Busk, som er konsulent i regenerativt landbrug, håber på at finde et par nye kunder i løbet af kongressens to dage. Foto: Jakob Brandt

Leif Busk fra Give er helt enig. Han er uddannet landmand, planteavlstekniker og agroingeniør med speciale i biologisk kredsløb og grønne teknologier, men han har de seneste år arbejdet som selvstændig konsulent i regenerativt landbrug og er i perioder ansat som timelærer på forskellige landbrugsskoler.

”Jeg kommer, hver gang der er kongres, og jeg kommer primært for at vise mig frem og skabe nye kontakter. For mig betyder det meget, at komme ud og møde folk fra branchen, hvor jeg oplever, at der er stor interesse for regenerativt landbrug,” siger Leif Busk, som i øjeblikket selv er meget optaget af såkaldt biokomplet kompost.

”Jeg ser frem til et par gode dage og forhåbentlig et par nye kunder,” smiler den jyske konsulent, inden han sætter kurs mod morgenkaffen og Plenum 1 ”Økologi – en robust løsning”, hvor fødevareminister Rasmus Prehn (S) sidder med i et panel, som åbner kongressen med en diskussion om økologiske principper og metoder og en farbar vej mod en fordobling af økologien i 2030.

Flere artikler fra samme sektion

EU's store naturgenopretningslov falder i 11. time

Aftalen var egentlig klappet og klar, men helt uventet har Ungarn trukket sin støtte til en af de største miljølovgivninger i EU's historie lige inden den formelle godkendelse.

22-03-2024 3 minutter Natur,   EU,   Politik

EU-Kommissionen vil lempe flere naturkrav til landbruget: Krav om småbiotoper forsvinder

Kravet om at dedikere fire pct. af landbrugsarealet til natur skal skrottes, foreslår EU-Kommissionen, der netop har fremlagt en række regellempelser for at imødekomme landbrugets protester.

18-03-2024 4 minutter Biodiversitet,   EU,   Politik

Danmark har opbrugt et års ressourcer 12 dage hurtigere end sidste år

Danmark rykker to pladser op på den globale liste over storforbrugere, så vi nu har det 13. højeste forbrug i verden målt per indbygger.

14-03-2024 5 minutter Forbrug,   Bæredygtighed